.Als je voelt dat je uit balans bent, dan zit je niet lekker in je vel. Je hebt het gevoel continu aan te staan of op je tenen te lopen. Bij Roos is dat laatste het geval: “Ik ben altijd maar bezig geweest met anderen en ik heb veel weggegeven van mijn tijd, energie en aandacht. En ik heb dat ook met heel veel plezier gedaan, want het is echt niet zo dat ik een zielig vrouwtje ben die altijd maar voor iedereen klaar moet staan en alles doet. Nee, zeker niet.”
“Ik geef mijn hele leven al graag weg, omdat het mij een goed gevoel geeft. Het zorgt voor een gevoel van voldoening en ik ben graag bezig voor mijn medemens. Of het nu gaat om mijn eigen kinderen, ouders of collega’s. Ik ben echt een helper en verzorger. En toch merk ik steeds vaker dat het me teveel energie en tijd kost. En dat ik het niet meer wil, althans niet meer zo intensief zoals het was”.
Verschuiving van wat ze echt belangrijk vindt
Roos voelt dat er een verandering in haar heeft plaatsgevonden. Een verschuiving van wat ze echt belangrijk vindt en in welke keuzes ze maakt. Van veel helpen en er voor anderen zijn naar voelen dat ze ook de behoefte heeft om er te zijn voor zichzelf;
om tijd en ruimte te hebben
en te doen waar zij blij en ontspannen van wordt.
Ik voel nu dat ik die tijd en liefde zelf hard nodig heb
“Ik ga nu nog steeds door op de oude weg, want ik weet niet beter dan dat. En ik voel ook dat het van me wordt verwacht. Mensen zijn gewend dat ik altijd voor ze klaar sta en opspring als er iets aan de hand is of als ik nodig ben. Mijn man en kinderen kennen mij niet anders, en mijn collega’s ook. Dus als er extra handen nodig zijn, dan bellen of appen ze mij. En mijn kinderen - al gaat de oudste bijna het huis uit - doen ook vaak een beroep op me. En weet je, ik heb het altijd met veel liefde gedaan want ik houd van ze. Maar ik voel nu ook dat het tijd is voor mij, dat ik die tijd en liefde zelf hard nodig heb.”
Het voelt egoïstisch, alsof ik alleen maar aan mezelf denk
“En dit gevoel heb ik al een tijdje hoor, maar ik heb het steeds weggestopt. Ik vind het namelijk zo egoïstisch overkomen, alsof ik nu alleen maar aan mezelf wil denken. Maar dat is het niet, zeker niet. Ik heb gewoon ook echt die ruimte nodig om mijn nieuwe richting te bepalen, een nieuwe route uit te stippelen. En daarom ben ik bij jou gekomen Yura.”
Hier gaat PosiYou over
Dit is waar ik PosiYou voor ben gestart: voor vrouwen zoals Roos die verlangen naar meer ruimte, rust en tijd voor zichzelf. En die voelen dat ze meer vanuit hun hart willen leven, omdat ze allerlei signalen vanuit zichzelf krijgen die aangeven dat het tijd is voor een andere koers, een andere weg. Vaak speelt dit rondom of tijdens de overgang, dan nemen de zorghormonen oxytocine en oestrogeen af en maken plaats voor relatief meer testosteron, het hormoon van actie en daadkracht. Actie om bijvoorbeeld het patroon te doorbreken waarin je al jaren zit of daadkracht om meer van jezelf te laten zien.
Als een patroon negatief voor je gaat uitwerken
We ontwikkelen allemaal denk- en gedragspatronen in ons leven en vaak hebben we daar heel veel aan, want dat betekent dat je niet de hele tijd hoeft na te denken over hoe je iets gaat doen. Maar een patroon kan ook negatief voor je gaan uitwerken, omdat het ervoor zorgt dat je uitgeput raakt en dat je stress krijgt. Of dat je je leeg voelt en er geen tijd of ruimte meer is voor jezelf.
Ik ga tijd en ruimte aan mezelf geven
Als ik Roos weer spreek, zegt ze: “Ik heb de eerste stap genomen door aan mezelf te benoemen dat het tijd is voor mij en dat ik dit mezelf ook ga geven. Allereerst natuurlijk door deze coaching, maar ook door een plek in huis te creëren waar ik lekker rustig en ongestoord kan zitten. Met een lekkere stoel als ik wil lezen en een bureau waar ik aan kan knutselen, schrijven, puzzelen en waar ik op mijn laptop mooie wandelroutes kan zoeken. Dat is wat ik mezelf geef; het voelt goed en daardoor zie ik ook wel dat het niet zo egoïstisch is als ik dacht, want ik heb nog genoeg tijd voor mijn gezin. Al moet ik er nog wel aan wennen dat dit echt kan hoor. Ik ben dit helemaal niet gewend, maar ik gun het mezelf nu. En dat is al heel wat!”
“Being wisely selfish means being compassionate” (Dalai Lama)
Gezond egoïsme
Mooi zoals bij Roos het besef komt dat gezond egoïsme er mag zijn en dat dit niet ten koste hoeft te gaan van de mensen om je heen. Juist door tijd en ruimte aan jezelf te geven, sta je anders in het leven en daar plukt je omgeving ook de vruchten van. Je bent meer jezelf, dus echter, authentieker en je leeft in je eigen balans met zelfcompassie. Dit is de eerste stap om vaker in harmonie te zijn met jezelf i.p.v. alleen met anderen. Door te laten zien wat jíj graag wil, wat jij écht belangrijk vindt en dit te doen en uit te spreken.
Wil jij net als Roos ook onderzoeken wat jij jezelf mag geven?