PosiYou - Zelfzorg & stress coach voor vrouwen die op zoek zijn naar 
meer grip op hun leven | info@posiyou.nl | 06-83554192 

Blog Layout

"Ik ben de laatste tijd veel met mindfulness bezig en probeer negatieve gedachten te laten voor wat ze zijn"- Marije Verkerk

Yura Boerma - Interview • 1 september 2020
Wat heeft jou geïnspireerd om te gaan doen wat je nu doet?
Als kind hield ik al van tekenen en ontwerpen. Toen ik ouder werd, verdween het plezier erin helaas al te vaak door mijn perfectionistische aanleg. Het kwam dan ook echt niet in me op dat ik professioneel iets zou kunnen doen met tekenen en schilderen. Ik ging aan de slag als leerkracht in het basisonderwijs en deed dit jarenlang met overwegend veel plezier. In 2015 leerde ik de boeken van Lou Niestadt kennen en ik deed bij haar een e-course art journalen: schrijven en tekenen over je leven. Ik leerde daarin opnieuw creëren puur voor het plezier en zonder angst om fouten te maken. Een echte life-changer! Ik sloeg enthousiast aan het tekenen en schilderen, vooral in m’n dagboek. Een jaar later kreeg ik de mogelijkheid om een loopbaantraject te doen. Dat kwam op een goed moment, omdat ik na 16 jaar onderwijs merkte dat ik toe was aan iets nieuws. Mijn loopbaancoach hielp me om mijn droom onder ogen te zien: iets met m’n tekentalent gaan doen. En zo ontstond eerst mijn Etsy-shop BuitengewoonBlij en sinds 2018 mijn eigen bedrijf en webshop The Lemonbird Hierin verkoop ik m’n eigen illustraties op stationery zoals kaarten en notebooks. Omdat ik stempelen ook erg leuk vind, verkoop ik inmiddels ook de mooie houten stempels van Perlenfischer.

Waar sta je op dit moment in je leven? Sta je op een punt waar je wil zijn, wat je wilde bereiken of heb je nog doelen, dromen of wensen?
De afgelopen jaren heb ik m’n bedrijf opgebouwd en gerund, terwijl de jongste thuis was. Dat betekende vooral ’s avonds werken en op de twee ochtenden dat zij naar de peuterspeelzaal was. De eerste twee jaar ging elke vrije minuut in het bedrijf zitten. Ik leerde digitaal tekenen op een tekentablet in Photoshop, een webshop opzetten (met hulp van mijn echtgenoot die ICT-er is) en deed ook veel cursussen. En ik ontwierp van alles, ook geboortekaartjes in opdracht. The Lemonbird is inmiddels echt gegroeid en ik zou het leuk vinden als dat zo doorgaat. Ik hoef niet heel groot te worden, dat past niet bij mij. Ik hou ervan om bestellingen met veel liefde en zorg in te pakken en nu kan dat ook prima. Maar het is natuurlijk wel erg leuk als meer mensen The Lemonbird ontdekken en m’n kaarten versturen :-) 

De jongste gaat nu net naar school en zo krijg ik meer tijd om nieuwe ontwerpen te maken en ook te experimenteren met andere technieken zoals collage en gouache. Ik werk nu alleen digitaal, teken al m’n illustraties op een tekentablet in Photoshop. Superleuk, maar ik verheug me er zo op om weer eens met echte verf aan de slag te gaan!

Ik ga ook weer een online cursus doen bij Make Art that Sells. Het afgelopen jaar had ik niet genoeg tijd voor cursussen, terwijl die zo inspirerend zijn en goed voor m’n ontwikkeling als illustrator en ontwerper.

En… ik droom er van om illustraties te mogen maken voor bladen als de Flow…

Hoe zorg jij goed voor jezelf? En hoe of wanneer merk je dat je zelfzorg nodig hebt?
Ik ben een introvert mens en al heb ik niet zoveel met de term, ook tamelijk hoogsensitief. Dus ik heb vooral oplaadtijd in m’n eentje nodig. Regelmatig loop ik het bos in of ik ga fietsen langs de uiterwaarden, dat doet me goed. Als ik bozig en ongeduldig wordt naar man en kinderen weet ik dat ik eigenlijk te lang doorgegaan ben en dus niet genoeg voor mezelf gezorgd heb. In de afgelopen tijd met corona en iedereen thuis vond ik dat echt lastig, tijd vinden om op te laden en te ontspannen. Ik kijk stiekem wel echt uit naar de tijd dat ik het huis weer even voor mezelf heb….

We hebben allemaal wel eens periodes dat we vast zitten of niet weten wat we precies willen. Hoe vind jij inspiratie om een volgende stap te zetten of een nieuwe keuze te maken?
Ik twijfel momenteel of ik ook weer wat wil gaan lesgeven, naast het runnen van The Lemonbird. Ik mis namelijk regelmatig de klas met kinderen en de interactie met collega’s. Het ontwerpen en tekenen is leuk, maar soms mis ik toch mensen om me heen. Gelukkig werk ik elke week een dag samen met een oud-collega die ook een eigen creatief bedrijf begonnen is. Meestal moet ik dit soort twijfels een poosje laten liggen, er wat over praten en dan op een gegeven moment de knoop doorhakken. Ik zie altijd veel beren van nature….mijn man totaal niet. Dus we vullen elkaar mooi aan en al pratend kom ik dan meestal wel tot een beslissing waar ik me goed bij voel. 

Wat zijn jouw 3 belangrijkste waarden/richtinggevers in je leven? 
Liefde, authentiek zijn, creativiteit.

Wat geeft jou zelfvertrouwen of een gevoel van eigenwaarde? Of wat heb je nodig om vertrouwen in jezelf te voelen of een gevoel van eigenwaarde te hebben?
Dat vind ik best een lastige vraag. Zelfvertrouwen is niet altijd in hele grote hoeveelheden aanwezig bij mij. Ik heb me lang onzeker gevoeld over wat ik aan het doen was met The Lemonbird, of het wel goed genoeg was wat ik maakte als autodidact… En ik weet nu na drie jaar ondernemer zijn dat ik eigenlijk bepaalde ‘handige’ eigenschappen mis, zoals zakelijk durven zijn, grenzen aangeven… Ik ben de laatste tijd veel met mindfulness bezig en probeer die negatieve gedachten te laten voor wat ze zijn. Een aantal jaren geleden zag ik de film Så som i himmelen (As it is in heaven), met daarin het prachtige in het Zweeds gezongen Lied van Gabriella over de vrijheid om jezelf te mogen zijn:

"Ik wil voelen dat ik leef
al de tijd die ik heb
zal ik leven, zoals ik wil
wil ik voelen dat ik leef,
in de wetenschap dat ik goed genoeg was"

Een lied dat me altijd weer raakt als ik het hoor of lees, ik heb de tekst in m’n dagboek geschreven om mezelf er regelmatig aan te herinneren.

Hoe vind jij rust in je hoofd? Wat doe je dan?
Ik ga een eind wandelen of fietsen. Bewegen, buiten zijn, m’n hoofd leeg laten waaien werkt bijna altijd goed. En kaarten stempelen is ook echt ontspannend en rustgevend, heerlijk om te doen.

Wat is jouw grootste energiegever en je grootste energievreter? Hoe houd je je energie in balans, zodat je genoeg energie hebt over de dag verspreid?
Van dansen krijg ik zoveel energie! Volksdans heeft een beetje een oubollig imago en dat is eigenlijk jammer. Niet dat het mij verder uitmaakt, ik hou er gewoon van, de prachtige muziek, de variëteit aan dansen uit allerlei landen en culturen, heerlijk! We dansten voor corona natuurlijk vooral in rijen of kringen, nu moet dat aangepast, anderhalve meter tussen elke danser. Even wennen, maar ik ben blij dat er toch weer gedanst kan worden.

M’n grootste energievreter: de beren op de weg die ik altijd en overal zie. Ik kan behoorlijk moe worden van m’n eigen gedachten en angsten. Mede daarom ben ik begonnen met mediteren. Ik probeer met vallen en opstaan wat meer in het nu te leven en te genieten van het moment.

Wat maakt jou vrolijk? Of geeft jou het gevoel van speelsheid, zoals je dat vroeger voelde als kind?
Met een vriendin of m’n zus heerlijk lachen om onszelf en onze dynamische gezinnen met peuters en pubers. M’n dochters van 4 en 8 die samen helemaal opgaan in hun fantasiespel. Uitbundig dansen met een groep vrolijke mensen. Een kop koffie achterin de tuin in m’n eentje ’s morgens en dan een eekhoorn in de hazelaars zien klauteren en springen. Een hilarische conversatie in m’n chatgroepje van 8 vrouwen die ook Tante Betsy-jurkenfans zijn, een heerlijke groep meiden die lief en leed met elkaar deelt, heel bijzonder.

Wat geeft zin of betekenis aan jouw leven?
Liefde en vriendschap. De liefde van en voor m’n gezin, m’n familie, m’n vriendinnen. En de liefde voor de natuur, een grote inspiratiebron voor m’n illustraties. Ik ben steeds meer met duurzaamheid bezig, zowel thuis als in m’n werk. De jurken van Tante Betsy die ik draag zijn sinds een paar jaar van biologisch katoen gemaakt. En ik laat m’n kaarten drukken op gerecycled papier of op Paperwise, papier dat van landbouwafval gemaakt wordt. Ook gebruik ik graag mooie papiertjes uit oude Flows om m’n bestellingen in te pakken. Ik kan best wakker liggen van de klimaatproblemen maar ik geloof dat het beter kan, als we allemaal ons steentje bijdragen in de verandering. Deze quote van aartsbisschop Desmond Tutu inspireert me: "Do your little bit of good where you are; it’s those little bits of good put together that overwhelm the world."

Wat doe je op dit moment voor werk?
Ik ben sinds twee jaar eigenaar van The Lemonbird een kleine webshop met stationery van eigen ontwerp en stempels. In een hoek van de woonkamer heb ik m’n werkplek, met uitzicht op onze tuin. Hier maak ik m’n illustraties voor de kaarten en stationery in m’n webshop en pak ik de bestellingen van klanten in.

Wie ben je en hoe ziet – in het kort – je privé leven eruit (thuissituatie, sport, hobby’s, sociaal leven, enzovoort) ?
Ik woon met man en drie kinderen van 15, 8 en 4 jaar oud in het gezellige dorp Bennekom. In m’n vrije tijd ga ik heel graag de natuur in (wandelen, fietsen, hardlopen) in m’n eentje of met vriendinnen. Daarnaast ben ik lid van een volksdansgroep, leef ik me creatief uit met stempels en inkt, teken en schrijf ik in m’n art-journal en lees ik graag. Ik draag heel graag de kleurrijke jurkjes van het merk Tante Betsy en het verzamelen en dragen ervan is stiekem ook een beetje een hobby geworden, zo leuk om oudere tweedehands exemplaren op te kop te tikken via Marktplaats of Facebook. 

Wil je dit bericht met anderen delen? Graag!

door Yura Boerma - Persoonlijke ontwikkeling 18 december 2024
Als je jouw laagjes gaat afpellen, voel je steeds meer wat jij belangrijk vindt. Diep van binnen zit dat interne weten. Het meisje van vroeger die nog blanco was zonder overtuigingen in haar hoofd en verwachtingen waar ze aan moest voldoen. Zonder allerlei ongeschreven regels over wie je moest zijn, want je was gewoon jezelf. Dat stukje is er nog steeds. Alleen zijn er allerlei gebeurtenissen geweest en heb je ervaringen opgedaan die jou gemaakt hebben tot wie je nu bent. Veel daarvan is goed, die hebben jou geholpen en veel opgeleverd. Maar niet allemaal. Nu zit je in een fase dat je eraan toe bent om de balans van je leven op te maken, zodat je minder bezig bent om steeds aardig te zijn voor iedereen of jezelf voorbij te lopen. Voel wat jij diep van binnen wilt Het is tijd om te voelen wat jij belangrijk vindt. Dat je zelf beslist hoe je omgaat met waar je op dit moment tegenaan loopt. Soms raak je dat even kwijt in de loop van je volle leven. Dat is helemaal niet gek, omdat je hier niet elke dag bewust mee bezig bent. Als je niet volgens jouw eigen waarden leeft, verloochen je jouw eigenwaarde. Wie je bent. Al ben je gevormd door alles wat je hebt meegekregen. Jij bepaalt of dat ook een plek krijgt in jouw leven. Of misschien heeft het wel een plek gekregen, maar dient het je nu niet meer. Zachter en bewuster naar jezelf kijken Zoals bijvoorbeeld de waarde verantwoordelijkheid. Is dat een van jouw waarden? En zo ja, kan je voelen of deze waarde zich voor jouw gevoel alleen naar buiten richt, naar je omgeving? Of ook naar jezelf en vind je het terug in het dagelijks leven? Als je diep van binnen voelt wat je wilt, wat je belangrijk vindt, dan is het ook makkelijker om je uit te spreken. Als je een belangrijke waarde niet alleen projecteert op je omgeving, maar ook integreert in je eigen leven dan geeft dat een positieve vibe. Ook aan de manier waarop je naar jezelf kijkt: zachter en bewuster. Met zelfcompassie. Ontmasker jezelf Hoe je bent geconditioneerd en gevormd kan op een gegeven moment gaan wringen. Je bent wie je bent door al die laagjes die zijn ontstaan: je gedachten, je emoties, je gedrag, je keuzes, de stappen die je wel of niet neemt. En dat kan prima zijn. Totdat je merkt dat het niet meer bij je past of dat het je uitput, je wordt er verdrietig of gestrest van. Dan is het tijd om je eigen richting te bepalen. Van buiten naar binnen wordt dat lastig. Van binnen naar buiten is dat eenvoudiger. "Je hoeft niet de beste versie van jezelf te worden. Dat ben je diep van binnen al. Pel het schilletje eraf en laat jezelf zien. Wie je bent in je zijn, niet wie je bent geworden." (uit InspiratieDoeBoek 1). Haal het muurtje weg Durf je te vertrouwen op wat in jou zit? Om de richting van je leven te bepalen van binnenuit? Het helpt om te begrijpen waarom je een masker hebt opgezet of waarom je dat muurtje hebt gebouwd. Dat doe je om pijn, afwijzing of lastige situaties te voorkomen. Je reageert vaak vanuit onzekerheid of omdat je je zorgen maakt. Uit de gedachte wat anderen van je vinden of omdat je stress ervaart. Het tegenovergestelde daarvan kan jou juist helpen om je richting te vinden, om meer positiviteit en geluk te voelen. TO DO: Schrijf eens op wat ervoor heeft gezorgd dat jij, misschien uit bescherming, een masker hebt opgezegd of een muurtje om je heen hebt gebouwd. Maak hier één woord of zin van en schrijf daar het tegenovergestelde bij op. Hoe duidelijker het verschil, hoe groter de positieve impact. Bijvoorbeeld: je zorgen maken - wensen en verlangen. Of: kritiek - waardering. Of: wat anderen van je vinden - je eigen pad vinden. Route naar binnen: geloof in jezelf Je mag de rust, ontspanning, het vertrouwen en geloof in jezelf (terug)vinden. Stap voor stap van binnenuit het goede blijven opzoeken en geloven dat het goed komt. Positieve gedachten, positieve gevoelens, positieve acties. Van moeten naar willen. Weten en voelen dat het klopt. Doen wat nodig en goed is voor jou. Juist als je te veel weggeeft, voor anderen zorgt of als er problemen en gedoe is, is het belangrijk om de route naar binnen te nemen. In jou zelf, want dat ben jij. Jouw eigen ik, jouw essentie en van daaruit ontstaan mooie dingen. Ga er zelf mee aan de slag In het InspiratieDoeBoek 2 lees je meer over het afpellen van je laagjes. Over ruimte maken voor jezelf, je lat lager leggen, je zorgen uitspreken of je grenzen aangeven. Klik op deze link en lees alles over het boek . Je bekijkt en bestelt het in de PosiYou webshop . Ik stuur het naar je toe in een brievenbus pakketje. Of kies voor deskundige begeleiding van coach Yura Als je het fijn vindt om hierbij persoonlijke hulp te krijgen, vraag dan een gratis verhelderend gesprek aan. We maken niet alleen kennis met elkaar, maar het wordt ook duidelijk waar je tegenaan loopt. Waarom dat zo is. Dat zetten we samen op een rijtje. Denk je meteen: ja dat wil ik? Meld je hier dan aan . Het gratis verhelderend gesprek is online, telefonisch of wandelend en duurt 45 minuten.
door Yura Boerma - Quote 21 november 2024
Soms loopt het leven lekker en dan opeens zit je in een moeilijke periode. Daar kan je enorm van balen. Gabriëlla kwam laatst bij mij voor een vervolggesprek en begon meteen te vertellen dat ze zo teleurgesteld was in zichzelf. De vorige keer dat we elkaar spraken ging het zo goed. Maar nu stapte ze iedere keer weer in haar valkuil om meteen klaar te staan voor haar collega's op het werk. "Weet je wat het is? Als ik iemand zie aanmodderen en ik weet hoe het moet omdat ik het al zo vaak heb gedaan, dan schiet ik meteen in de hulp stand. Neem ik het over en los ik het op. Hoe kan dat nou? Ik voelde mij juist zo sterk dat ik dat niet meer deed en dat gaf me veel energie." "Als ik nu thuis kom, dan ben ik chagrijnig en niet te genieten. Kan ik niet vrolijk zijn bij mijn gezin. Ik vind het ook erg dat ik zo'n terugslag heb, terwijl ik tijdens het vorige gesprek zo goed ging. Pfff... daar kan ik echt niet tegen." Ik zie het bij meer vrouwen gebeuren die ik coach. Ze leren zichzelf steeds beter kennen en weten waarom hun schuldgevoel wordt getriggerd. Of waarom ze altijd aan het zorgen zijn voor anderen en zichzelf vergeten. Ze gaan beter voor zichzelf zorgen, zonder anderen opzij te zetten en voelen meer ruimte om te doen wat bij hen past. En als ze dan even een terugslag hebben, zijn ze streng voor zichzelf. Dat mag dan niet, ze moeten het goed blijven doen. Maar echt, dat hoort erbij. Dat je eerder een kort lontje hebt of het moeilijk vindt om voor jezelf op te komen. Dat mag, lieve vrouw. We zijn geen robot die je anders kan programmeren, waardoor je alles 100% doet zoals je zou willen. Zodat alles perfect gaat en jij alleen maar vrolijk en positief ben. Voel compassie voor jezelf en gun jezelf hierin tijd en ruimte.
door Yura Boerma - Boekentip 1 november 2024
Ik kan het gewoon niet. Opschrijven wat er als eerste in mij opkomt bij de drie mensen die voor mij zitten. Wat voor werk doen ze? Is die ene vrouw moeder? Wonen ze in een rijtjeshuis of in een luxe villa? Dat soort dingen. Ik kan de opdracht van de trainer gewoonweg niet doen, schrijf niks op en ze vraagt zich af waarom. Ik zie drie mensen, zonder er van alles bij te bedenken of in te vullen. Blanco, niets. Ik heb als coach een groot voordeel Opgeleid als cultureel antropoloog kijk ik onbevooroordeeld. Hoor ik van die ander wie zij is, wat ze doet en wat haar bezighoudt. Als coach is dat een groot voordeel, omdat ik zonder oordeel of zelfgevormd beeld de gesprekken inga. Pas als ik de persoon een of twee keer heb gesproken en gehoord, weet ik wie ze is en wat haar sterke en zwakke kanten zijn. Dat je de rest van je leven een weirdo bent Op het moment dat ik het boek Da’s gek. Een antropologische kijk op normaal van Danielle Braun lees, realiseer ik me dat ik als antropoloog toch wel een vreemde eend in de bijt ben. In het voorwoord schrijft Joris Luyendijk (journalist, auteur, antropoloog): “Wat ze je niet vertellen, wanneer je zoals ik antropologie gaat studeren, is dat je de rest van je leven een weirdo bent. Je leert jezelf deprogrammeren door je eigen vanzelfsprekendheden en aannames over wat normaal is fundamenteel tegen het licht te houden en ter discussie te stellen. Dit maakt je voor altijd een ander mens en isoleert je van de mensen voor wie deze vanzelfsprekendheden nog steeds precies dat zijn: dingen die vanzelf spreken. Dus wordt er gezegd: zo gaat dat hier gewoon. Of: waarom doe je zo moeilijk?” Dat gevoel kreeg ik ook toen de trainer naar mij keek en niet begreep dat ik de opdracht niet deed. Waarom doe ik zo moeilijk? Ik zie die drie mensen toch zitten? Dan komen er toch allerlei gedachten op? Haar normaal en mijn normaal waren heel verschillend. Een blik op de wereld die jou helpt te ordenen Maar ja, wat is gek en wat is normaal? Waar je opgroeit, leeft en werkt leer je afspraken, normen en waarden. Elke groep heeft eigen omgangsvormen en die bepalen wat je gek vindt en wat niet. Waar je een oordeel over hebt. Daar is niks mis mee, maar het kan heel verhelderend en bevrijdend zijn om hier eens anders naar te kijken. Op het moment dat je een oordeel hebt over iets of iemand gaat daar een gedachte aan vooraf die jouw oordeel bepaalt. Door de stad of het dorp waarin jij leeft. Jouw opvoeding of opleiding. Je relatie of vriendengroep. Het bedrijf waar je werkt of de sportclub waar je fan van bent. Door al die invloeden heb je een blik op de wereld gekregen, die jou helpt te ordenen. Zodat je weet hoe jij ergens tegenaan kijkt. Wat je ergens van vindt. Een beetje verder uitzoomen dan je gewend bent Als je durft te kijken met nieuwe ogen naar jezelf en je omgeving zie en ervaar je andere dingen. Je leert jezelf een oordeel uit te stellen, omdat je een beetje verder uitzoomt dan je gewend bent. Danielle Braun (organisatie antropoloog) noemt dat “uit je denkbubbel stappen, waardoor je minder oordeelt. En daardoor origineler en vrijer wordt, op je werk en thuis.” Zij schrijft in haar boek dat het gaat om het “trainen van je verwonderde blik en je compassiespier. Het vraagt om een beetje dissociëren. De blik van de buitenstaander, de reiziger, de antropoloog. Een onwaarschijnlijk belangrijke vaardigheid voor leiders en begeleiders van verandering in organisaties. Dat is precies wat ik je met dit boek wil laten ervaren. Dat vanzelfsprekendheden minder vanzelfsprekend zijn.” Lees het blog verder onder de foto van het boek verder en n eem dat wat gek is of normaal weer eens onder de loep.
Share by: