Wie ik ben zonder jou

Yura Boerma - Boekentip • 5 juni 2024

Twee vrouwen van 27 en 72 ontmoeten elkaar op een bankje in het park, allebei op een moeilijk punt in hun leven. In het boek ‘Wie ik ben zonder jou’ van Susan Muskee ontstaat er een onwaarschijnlijke vriendschap die heerlijk is om te volgen. Met een stapel zelfhulpboeken maken ze ieder een eigen plan om het leven weer te omarmen.

 

Haar leven in duigen

Joy’s vriend – waar ze ook mee samenwerkt – is verliefd geworden op een ander. Notabene een van de medewerkers van het bedrijf. Ze had al een prachtig Pinterest bord met hoe haar droombruiloft eruit moest gaan zien, dus voor haar gevoel valt haar leven in duigen. Ze moet het huis uit, want dat staat op zijn naam en ze staat dus letterlijk op straat. Op een dag zit Frida in een park naast haar als ze enorm begint te huilen. Frida biedt Joy een zakdoekje aan (mijn moeder zei altijd: ‘Je weet maar nooit wanneer je ze nodig hebt’, dus die heeft ze altijd bij zich).

 

Drie jaar op de pauzestand

Van het een komt het ander en binnen no time logeert Joy bij Frida. Zij staat al drie jaar op de pauzestand, sinds haar man is overleden. Met hem heeft ze een mooi leven gehad, met reizen en wonen in het buitenland. Ze volgde hem altijd en overal.

 

De titel van het boek ‘Wie ik ben zonder jou’ slaat ook vooral op haar. Na zijn dood heeft ze alles opgeschreven waar ze spijt van had, moeite mee had of die ze simpelweg ronduit stom vond. Een voor een, allemaal op een apart papiertje. Die verbrandde ze als ze er klaar voor was om het los te laten. Zoals bijvoorbeeld: ‘dat ik mijn dromen niet heb gevolgd’, ‘dat ik mijn eigen muzieksmaak niet ken’, ‘dat ik heel veel dingen niet alleen heb gedaan.’ En de belangrijkste voor haar was: ‘dat ik niet weet wie ik ben zonder jou.’ Op het moment dat ze die allerlaatste papiertje verbrandt en los kan laten, voelt het alsof er een slot om haar hart geruisloos open klikt. En waarom dat is, mag je zelf gaan lezen in dit ontroerende én grappige verhaal.

 

Zelfhulpboeken als leidraad

Als coach intrigeert het mij dat door de hoofdpersonen zelfhulpboeken worden gelezen, die van toepassing zijn op hun situatie. De inhoud wordt niet van A tot Z weergegeven, maar de twee hoofdpersonen – Joy en Frida – gaan er wel naar leven. Ze schrijven hun doelen per week op een post-it die op de koelkast hangt. Deze post-its volg je als lezer zeven weken lang. Ze leren er belangrijke lessen uit en passen ze toe. Ieder op hun eigen manier door hun verleden, levenservaringen en leeftijd.

 

Post-it van week 1

  • Zelfhulpboek van deze week: Een schone lei. Laat je onvoltooide toekomstbeeld los.
  • Doel(en) van deze week: Laatste spullen ophalen. Digitale detox!
  • Motto van deze week: Als iets in het leven niet loopt, moet je het soms laten varen!

 

Lees verder onder de foto hoe Joy en Frida met deze 3 punten aan de slag gaan.



Alles moet in stappen. Waarom is dat?

Frida is niet zo van de zelfhulpboeken: “Een schone lei. Laat je onvoltooide toekomstbeeld los”, leest ze voor. Ze snuift, maar slaat het boek wel open en begint te bladeren. “Elke toekomst is toch per definitie onvoltooid? Anders was het wel het verleden. Hier, dit.” Ze fronst achter haar bril en legt haar vinger onder een van de hoofdstuktitels. “In vijf stappen een troebel toekomstbeeld weer helder krijgen. Waarom zijn al deze boeken gekoppeld aan een stappenplan? Dat andere ook al: Je hart openstellen in vijf stappen. Alles moet in stappen. Waarom is dat?” “Omdat dat houvast geeft, antwoord Joy. “Mensen houden van houvast. Daarom maak ik ook al die lijstjes. Als je alles opschrijft wat er in je hoofd zit, hoef je het niet meer te onthouden en je ziet letterlijk voortgang met elk punt dat je afvinkt. Mensen houden daarvan.” “Mensen… of jij?” Frida schuift haar leesbril omlaag en kijkt er geamuseerd overheen. “Ja, ik ook”, zegt Joy. “Ik hou gewoon van houvast. Zo erg is dat toch niet?” Frida grinnikt en bladert verder in het boek. “Vooruit dan maar. Als je maar niet verwacht dat ik dat ook ga doen.”

 

Liefde, vriendschap en levenslessen

Het boek is mooi geschreven met veel liefde voor de twee zo verschillende vrouwen. En voor buurvrouw Cecile, die ook een belangrijke rol speelt in het geheel. Het verhaal zit vol muziek, angsten, inzichten, positieve en negatieve emoties, liefde, vriendschap en wijze levenslessen.

 

Helpende zin

Ik deelde deze boekentip al eerder op mijn persoonlijke Instagram account. Het leuke is dat Brigit – we volgen elkaar al jaren – dit boek ook is gaan lezen en met haar volgers deze mooie helpende zin deelde: “Onze grootste uitdaging zit hem in het kunnen én willen veranderen wat je niet kunt accepteren, maar ook in het accepteren van wat je niet kunt veranderen.”

 

Ga jij het boek ook lezen?

 

Boekentip: Wie ik ben zonder jou van Susan Muskee (roman)

Ondertitel: Iedereen verdient een tweede kans, in het leven én in de liefde. 

Wil je dit bericht met anderen delen? Graag!

door Yura Boerma - Persoonlijke ontwikkeling 19 mei 2025
Zelfzorg wordt op veel manieren gebruikt in social media, boeken, reclames. Waar het vaak om lijkt te gaan is dat je een weekendje weg of op retraite moet gaan of dat je een speciaal kussen of douchegel moet kopen, inclusief allerlei beloftes rondom selfcare. Dat kan in eerste instantie een goed gevoel geven of ontspanning. En dat is fijn, maar op die manier zoek je het buiten jezelf... Wat is dan échte zelfzorg? Echte zelfzorg gebeurt in jezelf en gaat over persoonlijke ontwikkeling en groei. Het is een innerlijk proces waarin je aan jezelf werkt en leert om bijvoorbeeld je grenzen te stellen of keuzes te maken die bij jou passen. En in plaats van of In het leven gaat het om het zien en voelen van negatieve én positieve gedachten, gevoelens en ervaringen. Het complete plaatje van jezelf. Dat maakt jou wie je bent. En dat is vollediger dan als je je alleen op het negatieve richt. Want daar zijn we vaak mee bezig in ons hoofd: wat er niet goed is gegaan, wat beter kan of wat die andere persoon wel niet van je zal denken. Dat je niet goed genoeg bent, fouten maakt of jezelf niet helemaal durft te laten zien. Negatieve ervaringen of overtuigingen hebben je ook gevormd tot wie je bent, evenals positieve. Ik zeg altijd tegen mijn coachees dat die je vaak ook veel hebben gebracht. Maar dat je op een punt in je leven komt dat je er last van krijgt of dat ze je gaan belemmeren of beperken. Dan is het tijd om er iets mee te gaan doen. Vanuit een ander perspectief kijken Alle problemen en tegenslag die je hebt ervaren of moeilijke perioden in je leven kun je vanuit een ander perspectief bekijken. Naast het lijden, je negatieve gedachten en gevoelens ga je ook kijken en voelen wat dit voor betekenis voor je kan hebben. Wat je eruit kan meenemen. Hoe die ervaring je gevormd heeft tot wie je nu bent. Dan kijk je er milder naar, genuanceerder, met andere ogen. Daarnaast helpt het om meer vanuit je waarden te leven. Op die manier kijk je ook milder naar jezelf, door te weten wat jij écht belangrijk vindt, wat je wilt in plaats van moet van jezelf of wat van je verwacht wordt. Zo kun je vanuit zelfcompassie keuzes maken die passen bij wie jij bent. Meer balans in jezelf Dit leidt allemaal tot een gevoel van meer regie over je leven. Dat jij je weer in balans voelt en ziet wat voor invloed je hebt. Wil je meer weten? Of heb je hier een vraag over? Klik hier om mij een berichtje te sturen Dan kijken wij samen wat past bij jou.
door Yura Boerma - Nieuwe plekken ontdekken 10 februari 2025
Nieuwe plekken ontdekken en delen Een van de dingen die ik het allerleukst vind om te doen, is het ontdekken van nieuwe plekken. Daar kan ik enorm van genieten: foto's maken, kijken, luisteren en voelen hoe de sfeer is. Daar word ik heel blij van. En hoe mooi is het dan om die plekken te delen? Dat doe ik graag via mijn Inspiratieblog en via social media. Koffie met taart is geluk Het is alweer even geleden dat ik een nachtje bij mijn dochter Amber in Arnhem ging logeren. Zij paste er op het huis van mijn schoonzus die met vakantie was. Amber kent Arnhem goed door haar studie die ze er deed en doordat ze er vier weken 'woonde'. Dus stelde ze voor om Bij Ann koffie te gaan drinken met iets lekkers erbij. Hier ben je welkom voor koffie, taart, ontbijt, lunch of Ann's theepotje. Op de muur staat deze lieve tekst: Een volle tafel met eten, vrienden en familie die aanschuiven. Koffie met taart. Dat is voor mij geluk. Vol liefde deel ik dit geluk met jou. Mooie en lekkere taartjes Amber vertelde mij over de 'Instagram-waardige' taartjes die ze regelmatig voorbij zag komen. Nou dat waren ze zeker en ook nog eens heel lekker! De koffie is ook een aanrader, met Brazil Santos bonen van Branderij Boot. Ik heb nog nooit zo'n lekker latte macchiato gedronken. Echt heerlijk om daar zo van te kunnen genieten samen met kleine hapjes taart :-) Genieten op een plek waar de tijd even stil lijkt te staan Kijk van te voren al even op de menukaart via de site, voordat je al het lekkers in de vitrine ziet liggen. Je kan ook het een en ander bestellen. By the way: op hun website staat: 'je bent welkom om de hele dag te ontbijten, brunchen en genieten op een plek waar de tijd even stil lijkt te staan. We kiezen ervoor geen laptop toe te laten bij Ann. Ontmoet de ander en geniet! Hoe leuk en fijn?! Shoppen in de 7 straatjes In de smalle, gezellige en kleurrijke 7 straatjes zitten de leukste winkels. Het gaat om de Wezenstraat, Zwanenstraat, Hertogstraat, Roggestraat, Walburgstraat, Bentinckstraat en Pastoorstraat. Er wordt zelfs gesproken over 'verborgen pareltjes, die zorgen voor een unieke shopervaring'. Het zijn ondernemers met gevoel voor smaak en op veel verschillende gebieden. Ga daar zeker ook even kijken nadat je hebt genoten van Ann's koffie en taart en blijf niet alleen in de grote winkelstraten rondhangen. Misschien kun je die zelfs wel skippen... Meer informatie over Bij Ann Bij Ann is open op woensdag van 11:00-16:00, op donderdag, vrijdag en zondag van 10:00-16:00 en op zaterdag van 10:00-17:00. Op maandag en dinsdag is Bij Ann gesloten. Adres : Hommelstraat 39, 6828 AJ Arnhem Klik hier voor de menukaart, webshop en alle alle actuele informatie van Bij Ann Op de foto hieronder zie je een van de leuke winkels in de 7 straatjes.
door Yura Boerma - Quote 15 januari 2025
Soms voel je zoveel spanning of stress en weet je niet meer wat te doen om het op te lossen, waardoor je je hoofd laat hangen. En dat mag. Echt... want als het zo groot voor je voelt, dan is het moeilijk om je er niet door te laten beïnvloeden. Maar stel je nou voor dat het kleiner is, dat je er wel invloed op hebt. En dat je ook je schouders kunt ophalen. Dat zou toch een wezenlijk verschil maken? Hier heb ik het vaak over met de vrouwen die voor coaching bij mij komen. De gedachten, hersenspinsels, situaties en uitspraken die negatief zijn, je raken of waar je moedeloos van wordt. Dan onderzoeken we samen of het wel nodig is om je druk om te maken of er slecht van te slapen bijvoorbeeld. Je kan in situaties terechtkomen met collega's of je manager en dan echt voelen dat het je raakt. Iedere keer weer. Je hoofd draait overuren waarom die vriendin dat tegen je zei of je maakt je zorgen over hoe die presentatie gaat volgende week. Dat zijn vaak dingen waar je niks aan kunt veranderen. Althans, niet in het nu. En om dan je hoofd te laten hangen heeft enorm veel negatieve en zware impact op jou. Want je kan die collega of je manager niet veranderen. Wat zij zeggen, zegt meer over hen dan over jou. Datzelfde geldt voor die vriendin en die presentatie moet nog komen. Die kan je goed voorbereiden, hulp bij vragen zodat het goed zal gaan. Waardoor jij zelf tevreden bent. Het hoeft geen dikke tien te zijn, maar je hebt dan wel gezegd en laten zien wat belangrijk was tijdens de presentatie. Ik zeg altijd: 'pick your battles'. Wat is écht belangrijk voor jou? Daar mag je je druk over maken, boos over zijn of soms je hoofd even laten hangen. Maar andere dingen - die vaak groter lijken dan ze zijn - daar haal je je schouders over op. Zodra je merkt dat je er weinig invloed op hebt, laat je het gaan. En als je er toch op terug wilt komen bij die ander. Doe dat vooral. Laat weten wat jou raakte. Negen van de tien keer heeft die ander het helemaal niet zo bedoelt of heb je het in je hoofd groter gemaakt dan het was. Dat doet ons brein graag voor ons. Er hersenspinsels van maken, piekergedachten die leiden tot veel onrust. Waar kan jij je schouders over ophalen in plaats van je hoofd laten hangen?