"Nu ik halverwege de 40 ben, merk ik dat ik veel meer weet wat ik graag wil en wil zijn" - Joyce Beumer

Yura Boerma - Interview • 30 juni 2021
Wat doe je op dit moment voor werk?
Ik ben Joyce Beumer en ik run mijn eigen bedrijf BeJoyce. Ik maak sieraden en werk parttime bij de Hema waar ik van alles doe. Zoals kassa juf zijn, zorgen dat de verzorging en make-up afdeling er goed uitzien en daar ook de nieuwe opmaken voor maken.

Wie ben je en hoe ziet – in het kort – je privé leven eruit (thuissituatie, sport, hobby’s, sociaal leven, enzovoort)?
Ik ben getrouwd met Eugene en woon in het zuiden van Limburg, in Landgraaf. Voor de liefde ben ik verhuisd naar Zuid-Limburg. Ik heb mijn baan opgezegd bij een galerie en mijn vriendinnen achtergelaten (die ik nog steeds met regelmaat zie gelukkig). Ik heb zelf geen kinderen, maar zorg voor drie bonuskinderen: twee jongens en een jongedame. Daarnaast hebben we een leuke, lieve eigenwijze schapendoes Lola, zij is echt mijn meisje. Ik ben altijd bezig en houd enorm van bloemen. Onze kleine tuin staat dan ook vol met mooie bloemen die ik met liefde verzorg. Ik ben verslaafd aan mijn stippen-op-porselein hobby, vooral grote voorwerpen vind ik heel fijn om te maken. Denk aan theepotten, vazen en taartplateaus. Het werkt ook erg meditatief. Ik sport niet, maar wandel wel heel graag en ik houd van gezellig borrelen met vrienden en familie. Ik ben echt enorm gek op reizen naar mooie gebieden waar veel natuur te bewonderen is. En ik houd ook van de vrijheid die ik ervaar tijdens het reizen. Het opsnuiven en proeven van andere culturen vind ik echt een verrijking van mijn leven. Ik houd van jurken en draag bijna alleen maar sneakers in toffe prints of felle kleuren. En in mijn huis houd ik niet van eenvoudig wit. Het mag lekker knallen en een verhaal hebben.

Wat heeft jou geïnspireerd om te gaan doen wat je nu doet?
Ik wilde graag iets creatiefs gaan doen, iets creëren met mijn handen, en zo kwam ik bij het maken en ontwerpen van sieraden uit. Als klein kind maakte ik oorbelletjes en colliers met kralen. Ik verzamelde toen al hartjes die nu veelvuldig voorkomen in mijn dagelijks leven. De keuze was gemaakt: ik wilde goudsmid worden.

Waar sta je op dit moment in je leven? Sta je op een punt waar je wil zijn, wat je wilde bereiken of heb je nog doelen, dromen of wensen?    
Doordat ik nu halverwege de 40 ben, merk ik dat ik veel meer weet wat ik graag wil en wil zijn. Ik ben al aardig op weg, maar wil met mijn sieraden nog net wat meer bekendheid bereiken. Nog duidelijker mijn merk neerzetten. Ik droom van een klein huisje aan de rand van het bos met een atelier erbij. Hoe fijn zou dat zijn! Vooral de laatste tien jaar heb ik aardig wat obstakels op mijn pad gehad, maar die hebben er ook voor gezorgd dat ik beter naar mezelf ben gaan luisteren. Dat je moet doen wat je het allerliefste doet. Dat ik mag zijn wie ik ben. Dat ik wat ik doe ook echt met passie doe en dat is geweldig! 

Hoe zorg jij goed voor jezelf? En hoe of wanneer merk je dat je zelfzorg nodig hebt?   
Ik zorg niet altijd even goed voor mezelf, het zou beter kunnen. Door mijn eigen bedrijf dendert het vaak maar door, vooral in mijn hoofd. Het staat nooit stil en dat is weleens vermoeiend. Wandelen geeft me veel rust en afleiding. Reizen zorgt ervoor dat ik goed kan afschakelen. Stippen laat me even bezig zijn met kleur en een patroon. Ik voel het vaak wel aankomen als ik teveel heb gedaan. Dat uit zich meestal in hoofdpijn en vermoeidheid, mijn lontje wordt wat korter en ik kan minder verdragen. Maar vermoeidheid en minder creatieve ideeën zijn toch wel de dingen die dan het meest naar voren komen. Ik heb dan ook nergens meer zin in en moet mezelf dan echt even rust gunnen.

We hebben allemaal wel eens periodes dat we vast zitten of niet weten wat we precies willen. Hoe vind jij inspiratie om een volgende stap te zetten of een nieuwe keuze te maken?  
Door afstand te nemen en als het mogelijk is op reis te gaan. Dan laat ik alles los en denk ik even niet aan mijn bedrijf. Onbewust heb ik altijd mijn ogen open en pik ik dingen op, maar die komen meestal later pas naar boven als ik weer thuis ben. De natuur die ik mag ontdekken geeft me zoveel energie! Of even flink uitwaaien aan de zee. Die zilte zeelucht en het zoeken naar schelpen laten mijn piekergedachtes dan even wegwaaien. Praten met vrienden en familie helpt me ook om een nieuwe keuze te maken. Ik heb soms net even dat duwtje nodig om het diepe in te springen om verandering aan te brengen. Ook stel ik mezelf vragen, zoals wat wil IK nou eigenlijk? En dat schrijf ik dan op, dat geeft vaak inzichten als ik het later weer teruglees.

Wat zijn jouw 3 belangrijkste waarden/richtinggevers in je leven?  
Genieten van de kleine dingen in je dagelijkse leven. Als ik om me heen kijkt zie ik hoe mooi alles is. Vrijheid en lief zijn voor elkaar. Geef zo nu en dan eens een compliment aan een vreemde, dat doet je zo goed!

Wat geeft jou zelfvertrouwen of een gevoel van eigenwaarde? Of wat heb je nodig om vertrouwen in jezelf te voelen of een gevoel van eigenwaarde te hebben?  
Ik vind het fijn om er goed uit te zien, dat geeft me kracht. Maar ook als ik weer een bijzondere opdracht binnen heb gehaald, geeft me dat veel zelfvertrouwen. Als ik iets nieuws heb gemaakt waar ik zelf helemaal enthousiast van ben en het slaat ook aan. Daar word ik heel blij van en dan groei ik ook echt. Ik heb wel vaak moeite gehad met eigenwaarde en zelfvertrouwen. Ik kan geen kinderen krijgen en dat heeft een behoorlijke impact gehad op mijn vrouw zijn. Het voelde dat ik had gefaald als vrouw. Het heeft lang geduurd voordat ik het allemaal een plek kon geven en dat het geen falen is. Toen ik besloot om niet meer verder te gaan met de ivf, omdat mijn hart dat aan me vertelde (lichamelijk en geestelijk was het erg zwaar) heb ik tegen mezelf gezegd: er zijn zoveel andere mooie dingen die het leven te bieden heeft en daar ga je nu voor! Dat was zeker niet makkelijk, maar daardoor heb ik wel mijn bedrijf opgezet. En kon ik ook weer genieten van de kleine dingen.

Hoe vind jij rust in je hoofd? Wat doe je dan? 
Het liefst ga ik op reis, maar dat gaat natuurlijk niet altijd. Wandelen en fotograferen geeft mij rust in mijn hoofd, hier in het heuvellandschap zijn zoveel mooie plekjes. Rommelen in mijn tuin en bezig zijn met plantjes en bloemen met mijn handen geeft me ook momenten van rust. Ik denk dan nergens aan. Het stippen op servies is ook echt meditatief. Ik creëer iets heel moois maar mijn hoofd hoeft er niet al te zwaar over na te denken. Alleen keuzes maken over kleur en over patroon, heerlijk! En zodra de pluktuin weer open is ga ik lekker bloemen plukken. En geniet ik van de bloemen, de vlinders en de bijen, ga ik mijn lievelingstaartje eten of ga ik lekker lang in bad.

Wat is jouw grootste energiegever en je grootste energievreter? Hoe houd je je energie in balans, zodat je genoeg energie hebt over de dag verspreid? 
Ik krijg enorm veel energie van mijn plekje achter de werkbank, vooral als ik iets mag maken waar ik echt heel blij van word of wanneer ik bezig ben met nieuwe juweeltjes. De natuur geeft me zoals ik al eerder noemde ook veel energie, frisse lucht. En natuurlijk geeft Lola, mijn hond, me enorm veel energie. Alleen al met haar knuffelen is genoeg. Een energievreter is toch wel dat ik behoorlijk kan piekeren. Dan komen dingen die me frustreren ook naar boven en dat is soms erg vermoeiend. Totale balans heb ik nooit echt lang. Ik ben erg gevoelig voor prikkels en mijn hormonen schieten soms ook alle kanten op. Er kan een week zijn dat ik volledig in balans ben, maar dan komt er weer een dag voorbij waar ik me ellendig voel en ik echt met mijn ziel onder mijn arm loop. Tegenwoordig geef ik daar gewoon aan toe, want door er aan toe te geven voel ik me al snel beter. En ben ik ook extra lief voor mezelf.

Wat maakt jou vrolijk? Of geeft jou het gevoel van speelsheid, zoals je dat vroeger voelde als kind? 
Lola mijn schapendoes maakt me echt heel vrolijk. En de zon en hartjes spotten in het wild maken me heel erg vrolijk. 

Wat geeft zin of betekenis aan jouw leven? 
Het leven leven zoals ik dat nu doe, genieten met en van de mensen om me heen die ik lief heb. Lola laat me zien wat onvoorwaardelijke liefde is. En het reizen geeft mij herinneringen die ik koester en zet me telkens weer met beide benen op de grond. Dat maakt wie ik nu ben geworden en daar ben ik best trots op!

Wil je dit bericht met anderen delen? Graag!

door Yura Boerma - Nieuwe plekken ontdekken 19 juli 2025
Nieuwe plekken ontdekken en delen Een van de dingen die ik het allerleukst vind om te doen, is het ontdekken van nieuwe plekken . Daar kan ik enorm van genieten: foto's maken, kijken, luisteren en voelen hoe de sfeer is. Daar word ik heel blij van. En hoe mooi is het dan om die plekken te delen? Dat doe ik graag via mijn Inspiratieblog en via social media. Aan de rand van Utrecht De Veldkeuken in Bunnik tussen landgoed Amelisweerd en Rhijnauwen is een plek die je echt moet kennen. Met een fijn (rookvrij) terras en Buitenbar aan de Kromme Rijn, vlakbij een brug zodat je er van alles te zien hebt. Er komen wandelaars, fietsers en kanoërs langs. Het ligt aan de rand van Utrecht, heel centraal in het land en toch is er een rustige sfeer. Vooral als je er in de ochtend bent. Eigen bakkerij en landgoedwinkel Ze staan voor puur en lekker eten. Bij de koffie en thee bestel je overheerlijke taartjes, die uit hun eigen bakkerij komen en die ook bij veel andere koffietentjes in de buurt worden verkocht. Je kunt er ook ontbijten en lunchen met het lekkerste desembrood. Die je gelukkig ook in hun landgoedwinkel kunt kopen. En waar ze veel meer lekkers te koop hebben liggen. Dus vergeet daar vooral niet te gaan kijken! In de zomer kun je er ook dineren en maken ze de lekkerste gerechten met alles wat net geoogst is. Kijk even op de website tot welke datum dit is, dan kun je meteen reserveren. Wandelen langs het water en door het bos Aan het einde van de parkeerplaats Amelisweerd zie je een bordje staan met Bunkerpad. Die kun je volgen naar landgoed Rhijnauwen, waar je verder kunt lopen langs de Kromme Rijn of door het bos. Hier kom je ook het bekende Theehuis Rhijnauwen tegen. Je kunt vanaf de parkeerplaats ook meteen doorlopen naar de Veldkeuken, er lekker binnen of op het terras zitten en vanaf daar gaan wandelen. Langs de Kromme Rijn richting Utrecht en dan zo langzamerhand het bos van landgoed Amelisweerd in. Er zijn genoeg mogelijkheden en routes. Er lopen ook genoeg fietspaden en -routes als je meer een fietser bent. Onder de foto van de landgoedwinkel vind je meer leuke tips in de buurt van de Veldkeuken en informatie over de Veldkeuken, zoals hun site voor de parkeermogelijkheden, reserveren, webshop voor het bestellen van brood etcetera.
door Yura Boerma - Boekentip 6 juli 2025
‘Als je me toen had gevraagd waarom ik opnieuw aan de tocht wilde beginnen, had ik je geen antwoord kunnen geven. Pas onderweg zou ik erachter komen wat me dreef, zou ik leren dat een wandeling veel meer is dan één stap voor de andere, meer dan een avontuur of een fysieke inspanning. Ergens tussen de hoge meren van het Lake District en de vredige heuvels van de Yorkshire Dales zou ik begrijpen dat mijn wandeling een afscheid was. Een deur sluiten. Een hart breken. Een bladzijde omslaan. Dromen. Jaren. Charlie.’ Over oude paden naar een nieuwe toekomst Zo begint het boek 'In mijn voetsporen. Trektocht over oude paden naar een nieuwe toekomst' van Sarah Meuleman. Als twintiger doorkruiste ze het noorden van Engeland. Met een zware rugzak liep ze de legendarische en pittige Coast to Coast route. Van de Ierse Zee naar de Noordzee. Op een dag vond ze het dagboek terug dat ze toen heeft bijgehouden en voelde ze dat ze terug wilde keren. Om het pad opnieuw te lopen in haar oude voetsporen. Ze herontdekt het landschap en door een onverwachte wending ook zichzelf. Waar ligt mijn eigen spoor? Sarah loopt de trektocht samen met haar vriend Mark. Hij noemt het haar ‘tweede kruistocht’. Maar zij heeft dan nog niet door wat deze wandeling haar zal brengen. Wel weet ze dat het haar rust gaat brengen en dat ze oude herinneringen tegen gaat komen. Onderweg en in haar hoofd. Het is een zware trektocht, omdat in het begin haar conditie niet heel goed is en ze ook onderling strubbelingen krijgen. Maar ze ontmoeten ook veel mede wandelaars die ieder hun eigen verhaal en reden hebben om de route te lopen. Hier haalt ze veel steun en plezier uit, maar het uiteindelijke verhaal gaat over haar en Mark. Aan het einde van het boek schrijft ze: ‘Sporen. Deze hele trektocht draait om sporen. Niet alleen loop ik in de voetsporen van het meisje dat ik ben geweest, ik zoek ook naar de mijne. Waar wil ik heen? In deze fase van mijn leven? Waar ligt mijn eigen spoor?’ Niet langer bang zijn om ruimte in te nemen ‘Doorzetten betekent hetzelfde spoor aanhouden. Niet uitspreken wat je dwarszit, maar accepteren en verdragen. Sterker zijn dan de pijn. Eigenlijk is doorzetten een vorm van zwijgen. Vroeger heb ik geleerd dat het belangrijk is om nederig en bescheiden te zijn. Het leven draait niet om jou, druk je niet te veel naar de voorgrond, wees vooral niet arrogant. Of, een mooie van mijn vader: jij bent niet de navel van de wereld. Jarenlang heb ik gedacht: wat doe ik ertoe? Elk spoor van mij zal gauw verdwijnen. Net als die witte lijnen in de lucht van straaljagers die net over onze hoofden vlogen. Alles zal vervagen en verstrijken. Langzaam begin ik te begrijpen dat mijn tweede tocht daar tegen indruist. In dit overrompelende landschap plaats ik mijn eigen voetstappen en gedachten centraal. Dat voelt als een omwenteling. Ik wil niet langer bang zijn om ruimte in te nemen. Ik wil mijn eigen lijnen tekenen in de lucht. Sporen achterlaten. Als is het maar voor even.’ Dit vind ik zo’n mooie passage. Ze wil niet langer bang zijn om ruimte in te nemen, al heeft ze jarenlang geleerd en gehoord dat ze nederig en bescheiden moet zijn. Ze moest een soort van klein blijven en vooral niet laten horen wat zij ergens van vindt of iets doen waarmee ze een stempel drukt op de wereld. Al is het klein, zoals dit boek schrijven. Laten zien wat er verborgen zit in jou Ik zie mooie parallellen met de vrouwen die ik coach en die ook moeite hebben met het innemen van ruimte. Het nemen van tijd voor zichzelf of zich dat te gunnen. Terwijl het een basis behoefte is die we allemaal nodig hebben in het drukke leven wat we leiden. Want anders drijven we af van onszelf, van wie we zijn en waar we goed in zijn. Wat ons drijft en waar we blij van worden. Wat we de wereld te bieden hebben, al is het klein en passen we het alleen maar toe in de kring waartoe we behoren. Je doet ertoe, je bent van waarde en je mag zichtbaar zijn. Met alles wat in je zit en wat er misschien al jaren niet uitkomt. Wat zit er stilletjes verborgen in jou? Voel jij dat er iets borrelt van binnen dat eruit mag? Waardoor jij meer jezelf bent en gaat floreren? Laat het zien, lieve vrouw. Want wij zitten daarop te wachten. Op jouw innerlijke wijsheid en jouw talenten. Laat maar zien wat er onder al die laagjes zit verborgen. Wordt er iets in jou aangeraakt door dit verhaal? En vind je het fijn om daar samen over te sparren? Laat het me weten en stuur een berichtje
door Yura Boerma - Quote 26 mei 2025
Er zijn van die momenten dat je vast zit in een situatie op het werk, privé of met jezelf. Je wil uit die situatie, je wil het anders maar hoe. Verandering is moeilijk, want wat voor consequenties heeft het... Dat is vaak onvoorspelbaar of althans, zo voelt het. En daarom hebben we een hekel aan verandering en willen we het liever bij het oude houden. Toch is verandering ook verfrissend. Dat heb jij vast ook wel ervaren. En daarom houden we óók ervan. Omdat het ons veel goeds kan brengen. Ik houd het zo niet vol In de coachgesprekken komt het woord verandering vaak aan de orde: 'ik wil het anders in mijn leven', 'ik ben toe aan verandering, maar hoe doe ik dat en durf ik dat?' 'ik wil dat mijn relatie, mijn kind of mijn werk verandert, want zou houd ik het niet vol'. Bij het doorvragen naar waar het precies om gaat, realiseren veel vrouwen zich dat het gaat om het verbeteren van hun leven, relatie of werk. Niet zozeer dat het meteen helemaal verandert, maar dat het passender is. Bij wat ze écht belangrijk vinden en hoe ze in het leven staan. Het kloppend maken van de situatie Een situatie hoeft niet meteen helemaal te veranderen, maar je kan wel onderzoeken hoe het beter wordt voor jou. Dat het klopt met je waarden, wat er toe doet voor jou. Zodat je leven, relatie of werk goed voelt. Ik gebruik vaak het woord 'jobcrafting' bij het passend maken van werk. Dit kan je op andere gebieden vertalen naar 'lifecrafting' of 'relationcrafting'. Hierin is het kennen van je waarden noodzakelijk. Wat zijn belangrijke waarden voor jou? Denk aan: ontspanning, lichtheid, zelfzorg, openheid, afwisseling, gezondheid, balans, eigenheid, zelfstandigheid, vertrouwen, uitdaging, vrijheid. Zien waar voor jou de verandering zit Als je herkent dat je wil dat dingen hetzelfde blijven, maar ook beter worden neem dan contact met mij op . Dan help ik je bij het onderzoeken van je waarden. In 3-5 coachgesprekken krijg je al veel nieuwe inzichten en zie je heel goed waar voor jou de verandering zit. Op een positieve manier, zonder dat we de negatieve aspecten negeren. Ook die zijn er en zijn onderdeel van je leven. We gaan samen kijken wat werkt voor jou, zodat je met meer rust of plezier in het leven staat of naar je werk gaat. Denk je nu meteen: ja, ik wil hiermee aan de slag? Bestel hier dan een strippenkaart met 3 coachgesprekken Zodra ik jouw gegevens binnen heb, maken we een afspraak voor het eerste gesprek. Wandelend, online of binnen in mijn coachruimte.