PosiYou - Zelfzorg & stress coach voor vrouwen die op zoek zijn naar 
meer grip op hun leven | info@posiyou.nl | 06-83554192 

Blog Layout

"Mezelf steeds beter leren kennen is zwaar met momenten, maar altijd waardevol" - Brigit van Rooij

Yura Boerma - Interview • 14 juli 2020

Brigit van Rooij: runt haar eigen onderneming Gittepetit en is opruimkracht bij de bibliotheek

Wat heeft jou geïnspireerd om te gaan doen wat je nu doet?
Al vele jaren had ik de droom om ooit eens een warme, veilige plek te hebben waar mensen elkaar kunnen ontmoeten om samen te zijn en samen creatief te zijn. Maar vanwege allerlei factoren (lees: beren op de weg) bleef dat bij dromen. Totdat ik deelnam aan een cursustraject op mijn werk waarin je je droom ging visualiseren en concretiseren. In diezelfde periode volgde ik - op advies van mijn huisarts - een revalidatietraject voor mensen met chronische pijn en vermoeidheid. En toen ik ook nog de mogelijkheid kreeg om een kort coaching traject te volgen bij Rosalie van Zie Coaching was dat het laatste zetje dat ik nodig had om al die beren de andere kant op te sturen en mezelf te gaan laten zien. Binnen een paar weken was Gittepetit er en had ik een pand gevonden om te starten. Ik ben daar nog steeds ongelooflijk trots op.

Waar sta je op dit moment in je leven? Sta je op een punt waar je wil zijn, wat je wilde bereiken of heb je nog doelen, dromen of wensen?
Mijn grote droom heb ik bereikt. En dat voelt heel fijn. Het is jammer dat we door de coronacrisis een hele tijd hebben stilgelegen. Ik hoor dat mensen het echt missen. Daarom heb ik een aangepaste variant van ons creatief café bedacht. Kleine groepjes en op uitnodiging. Het gaat behoorlijk in tegen mijn visie van laagdrempeligheid, maar het is wat het is. Ik hoop dat we ooit weer terug kunnen naar de spontaniteit en vanzelfsprekendheid van vóór corona.
 
Wat ik nu nog graag wil gaan voelen, is volledig oké zijn met wat er is en met wie ik ben. Het vertrouwen hebben dat alles helemaal goed is zoals het is en dat alles gebeurt op precies het goede moment voor mij. En dat ik er niet voor hoef te werken, strijden of wegrennen.

En ik zou heel graag ooit in een klein fijn huisje aan de rand van het bos willen wonen. Met manlief uiteraard. En heel misschien met een lief nieuw hondje.

Hoe zorg jij goed voor jezelf? En hoe of wanneer merk je dat je zelfzorg nodig hebt?
Ik vind het heerlijk (en noodzakelijk) om tijd voor mezelf te hebben. Niemand om me heen en geen verplichtingen. En dan doen waar ik zin in heb. Lezen, haken, in mijn journal werken of een fijne serie kijken.
Ik merk dat ik vaak nog te lang doorren, voordat ik ga stilstaan. Maar ik probeer dan lief voor mezelf te zijn en daar geen oordeel over te hebben. 

We hebben allemaal wel eens periodes dat we vast zitten of niet weten wat we precies willen. Hoe vind jij inspiratie om een volgende stap te zetten of een nieuwe keuze te maken?
Steeds meer kom ik erachter dat ik dingen dan mag proberen los te laten. Het piekeren en het willen weten. Het komt vanzelf. Dat ervaar ik steeds vaker en dat geeft vertrouwen dat het goedkomt. De quote “Als je troebel water met rust laat wordt het vanzelf helder” helpt me dan enorm.

Wat zijn jouw 3 belangrijkste waarden/richtinggevers in je leven? 
Verbondenheid, authenticiteit en creativiteit.

Wat geeft jou zelfvertrouwen of een gevoel van eigenwaarde? Of wat heb je nodig om vertrouwen in jezelf te voelen of een gevoel van eigenwaarde te hebben?
Dit vind ik een lastige vraag. Ik merk dat ik nog vaak mijn stemming of gevoel laat afhangen van mensen of omstandigheden om me heen. Ik mag vaker naar binnen keren en daar vertrouwen vinden. Diep van binnen weet ik dat ik een fantastisch mens ben en dat ik alles aankan dat op mijn pad komt. Er zitten alleen nog behoorlijk wat laagjes omheen. 

Hoe vind jij rust in je hoofd? Wat doe je dan?
Stilstaan en ademen. Naar buiten en het bos in. Rustgevende muziek luisteren. Mij terugtrekken in mijn fijne hobbykamer. Mediteren. Een dutje doen.

Wat is jouw grootste energiegever en je grootste energievreter? Hoe houd je je energie in balans, zodat je genoeg energie hebt over de dag verspreid?
Mijn grootste energievreter is absoluut het mantelzorger zijn voor mijn moeder die frontotemporale dementie heeft. Ik wil daar niet veel over kwijt, maar het confronteert me enorm met mezelf, op allerlei gebieden. Ik kan daar mijn weg (nog) niet goed in vinden.

Mijn grootste energiegever was tot voor kort een dag in mijn eentje naar onze stacaravan in het bos. Daar kwam ik onmiddellijk tot rust bij het ruisen van de wind door de bomen en het ruiken van de zompige boslucht. Helaas hebben we de caravan vorig jaar verkocht. Visualiseren dat ik daar ben werkt ook, maar is toch niet hetzelfde.
Wat ik ook heel fijn vind is een collage maken in mijn bulletjournal met een mooie cd aan en mijn telefoon uit. Van John Denver of Kenny Rogers word ik heel rustig.

Wat maakt jou vrolijk? Of geeft jou het gevoel van speelsheid, zoals je dat vroeger voelde als kind?
Met mijn zus op pad en samen leuke dingen doen. Ze maakt me altijd weer aan het lachen, soms tot ik er buikpijn van heb. En laatst op vakantie heb ik trampoline gesprongen, dat was heerlijk. Ik vind het best lastig om bij dat gevoel van speelsheid te komen. Maar kleine Gitje duikt steeds vaker even op. Fijn vind ik dat. 

Wat geeft zin of betekenis aan jouw leven?
De liefde voor mijn man en dochter en de mensen om mij heen. Verbondenheid voelen met mensen en dat ook faciliteren voor anderen (door Gittepetit). Doen waar ik blij van word. En mezelf steeds beter leren kennen. Die ontdekkingstocht is enorm zwaar met momenten, maar altijd waardevol. 
Ik vind het heel fijn om mijn ervaringen te delen op Instagram en op mijn blog Ik merk dat anderen zich herkennen in mijn verhaal en ook dat geeft verbinding. En dan glimlacht mijn hart elke keer weer.

Waar werk je?
Ik ben werkzaam bij de bibliotheek als opruimkracht. Daarnaast run ik mijn eigen onderneming Gittepetit. Dit is een creatieve ontmoetingsplek met als missie ontmoeting en verbinding. Gittepetit is een particulier sociaal-maatschappelijk initiatief dat geheel wordt gedraaid door vrijwilligers. Ik doe dit samen met mijn drie lieve vriendinnen Anneke, Marjolein en Saskia. Ik heb hen leren kennen door Gittepetit.

Wie ben je en hoe ziet – in het kort – je privé leven eruit (thuissituatie, sport, hobby’s, sociaal leven, enzovoort)?
Ik ben vijftig lentes jong, al meer dan dertig jaar samen met mijn man en we hebben een dochter van 22 die studeert en sinds ruim een jaar op kamers woont. Dat was een stap waar we alle drie aan toe waren en die ons allemaal goed bevalt.

Ik heb een paar goede vriendinnen en een superzus met wie ik regelmatig fijne dingen doe. Mijn man is niet zo van het sociale, dus ik ga daarin voornamelijk mijn eigen weg. Door Gittepetit heb ik heel veel mensen leren kennen en ook met mijn directe collega’s van de bibliotheek heb ik een goede band. 

Al zolang ik me kan herinneren vind ik het fijn om creatief bezig te zijn. Met allerlei materialen. De laatste jaren werk ik veel met (afgeschreven) prentenboeken waarmee ik van alles maak. Ik ben dol op lezen. Voornamelijk mooie romans, maar ook hobbyboeken en zelfhulpboeken en tijdschriften. Sportief ben ik eigenlijk nooit geweest, maar tegenwoordig doe ik thuis aan steps en ik loop al jaren elke ochtend een fijn rondje in de natuur. 

Wil je dit bericht met anderen delen? Graag!

door Yura Boerma - Quote 15 januari 2025
Soms voel je zoveel spanning of stress en weet je niet meer wat te doen om het op te lossen, waardoor je je hoofd laat hangen. En dat mag. Echt... want als het zo groot voor je voelt, dan is het moeilijk om je er niet door te laten beïnvloeden. Maar stel je nou voor dat het kleiner is, dat je er wel invloed op hebt. En dat je ook je schouders kunt ophalen. Dat zou toch een wezenlijk verschil maken? Hier heb ik het vaak over met de vrouwen die voor coaching bij mij komen. De gedachten, hersenspinsels, situaties en uitspraken die negatief zijn, je raken of waar je moedeloos van wordt. Dan onderzoeken we samen of het wel nodig is om je druk om te maken of er slecht van te slapen bijvoorbeeld. Je kan in situaties terechtkomen met collega's of je manager en dan echt voelen dat het je raakt. Iedere keer weer. Je hoofd draait overuren waarom die vriendin dat tegen je zei of je maakt je zorgen over hoe die presentatie gaat volgende week. Dat zijn vaak dingen waar je niks aan kunt veranderen. Althans, niet in het nu. En om dan je hoofd te laten hangen heeft enorm veel negatieve en zware impact op jou. Want je kan die collega of je manager niet veranderen. Wat zij zeggen, zegt meer over hen dan over jou. Datzelfde geldt voor die vriendin en die presentatie moet nog komen. Die kan je goed voorbereiden, hulp bij vragen zodat het goed zal gaan. Waardoor jij zelf tevreden bent. Het hoeft geen dikke tien te zijn, maar je hebt dan wel gezegd en laten zien wat belangrijk was tijdens de presentatie. Ik zeg altijd: 'pick your battles'. Wat is écht belangrijk voor jou? Daar mag je je druk over maken, boos over zijn of soms je hoofd even laten hangen. Maar andere dingen - die vaak groter lijken dan ze zijn - daar haal je je schouders over op. Zodra je merkt dat je er weinig invloed op hebt, laat je het gaan. En als je er toch op terug wilt komen bij die ander. Doe dat vooral. Laat weten wat jou raakte. Negen van de tien keer heeft die ander het helemaal niet zo bedoelt of heb je het in je hoofd groter gemaakt dan het was. Dat doet ons brein graag voor ons. Er hersenspinsels van maken, piekergedachten die leiden tot veel onrust. Waar kan jij je schouders over ophalen in plaats van je hoofd laten hangen?
door Yura Boerma - Persoonlijke ontwikkeling 18 december 2024
Als je jouw laagjes gaat afpellen, voel je steeds meer wat jij belangrijk vindt. Diep van binnen zit dat interne weten. Het meisje van vroeger die nog blanco was zonder overtuigingen in haar hoofd en verwachtingen waar ze aan moest voldoen. Zonder allerlei ongeschreven regels over wie je moest zijn, want je was gewoon jezelf. Dat stukje is er nog steeds. Alleen zijn er allerlei gebeurtenissen geweest en heb je ervaringen opgedaan die jou gemaakt hebben tot wie je nu bent. Veel daarvan is goed, die hebben jou geholpen en veel opgeleverd. Maar niet allemaal. Nu zit je in een fase dat je eraan toe bent om de balans van je leven op te maken, zodat je minder bezig bent om steeds aardig te zijn voor iedereen of jezelf voorbij te lopen. Voel wat jij diep van binnen wilt Het is tijd om te voelen wat jij belangrijk vindt. Dat je zelf beslist hoe je omgaat met waar je op dit moment tegenaan loopt. Soms raak je dat even kwijt in de loop van je volle leven. Dat is helemaal niet gek, omdat je hier niet elke dag bewust mee bezig bent. Als je niet volgens jouw eigen waarden leeft, verloochen je jouw eigenwaarde. Wie je bent. Al ben je gevormd door alles wat je hebt meegekregen. Jij bepaalt of dat ook een plek krijgt in jouw leven. Of misschien heeft het wel een plek gekregen, maar dient het je nu niet meer. Zachter en bewuster naar jezelf kijken Zoals bijvoorbeeld de waarde verantwoordelijkheid. Is dat een van jouw waarden? En zo ja, kan je voelen of deze waarde zich voor jouw gevoel alleen naar buiten richt, naar je omgeving? Of ook naar jezelf en vind je het terug in het dagelijks leven? Als je diep van binnen voelt wat je wilt, wat je belangrijk vindt, dan is het ook makkelijker om je uit te spreken. Als je een belangrijke waarde niet alleen projecteert op je omgeving, maar ook integreert in je eigen leven dan geeft dat een positieve vibe. Ook aan de manier waarop je naar jezelf kijkt: zachter en bewuster. Met zelfcompassie. Ontmasker jezelf Hoe je bent geconditioneerd en gevormd kan op een gegeven moment gaan wringen. Je bent wie je bent door al die laagjes die zijn ontstaan: je gedachten, je emoties, je gedrag, je keuzes, de stappen die je wel of niet neemt. En dat kan prima zijn. Totdat je merkt dat het niet meer bij je past of dat het je uitput, je wordt er verdrietig of gestrest van. Dan is het tijd om je eigen richting te bepalen. Van buiten naar binnen wordt dat lastig. Van binnen naar buiten is dat eenvoudiger. "Je hoeft niet de beste versie van jezelf te worden. Dat ben je diep van binnen al. Pel het schilletje eraf en laat jezelf zien. Wie je bent in je zijn, niet wie je bent geworden." (uit InspiratieDoeBoek 1). Haal het muurtje weg Durf je te vertrouwen op wat in jou zit? Om de richting van je leven te bepalen van binnenuit? Het helpt om te begrijpen waarom je een masker hebt opgezet of waarom je dat muurtje hebt gebouwd. Dat doe je om pijn, afwijzing of lastige situaties te voorkomen. Je reageert vaak vanuit onzekerheid of omdat je je zorgen maakt. Uit de gedachte wat anderen van je vinden of omdat je stress ervaart. Het tegenovergestelde daarvan kan jou juist helpen om je richting te vinden, om meer positiviteit en geluk te voelen. TO DO: Schrijf eens op wat ervoor heeft gezorgd dat jij, misschien uit bescherming, een masker hebt opgezegd of een muurtje om je heen hebt gebouwd. Maak hier één woord of zin van en schrijf daar het tegenovergestelde bij op. Hoe duidelijker het verschil, hoe groter de positieve impact. Bijvoorbeeld: je zorgen maken - wensen en verlangen. Of: kritiek - waardering. Of: wat anderen van je vinden - je eigen pad vinden. Route naar binnen: geloof in jezelf Je mag de rust, ontspanning, het vertrouwen en geloof in jezelf (terug)vinden. Stap voor stap van binnenuit het goede blijven opzoeken en geloven dat het goed komt. Positieve gedachten, positieve gevoelens, positieve acties. Van moeten naar willen. Weten en voelen dat het klopt. Doen wat nodig en goed is voor jou. Juist als je te veel weggeeft, voor anderen zorgt of als er problemen en gedoe is, is het belangrijk om de route naar binnen te nemen. In jou zelf, want dat ben jij. Jouw eigen ik, jouw essentie en van daaruit ontstaan mooie dingen. Ga er zelf mee aan de slag In het InspiratieDoeBoek 2 lees je meer over het afpellen van je laagjes. Over ruimte maken voor jezelf, je lat lager leggen, je zorgen uitspreken of je grenzen aangeven. Klik op deze link en lees alles over het boek . Je bekijkt en bestelt het in de PosiYou webshop . Ik stuur het naar je toe in een brievenbus pakketje. Of kies voor deskundige begeleiding van coach Yura Als je het fijn vindt om hierbij persoonlijke hulp te krijgen, vraag dan een gratis verhelderend gesprek aan. We maken niet alleen kennis met elkaar, maar het wordt ook duidelijk waar je tegenaan loopt. Waarom dat zo is. Dat zetten we samen op een rijtje. Denk je meteen: ja dat wil ik? Meld je hier dan aan . Het gratis verhelderend gesprek is online, telefonisch of wandelend en duurt 45 minuten.
door Yura Boerma - Quote 21 november 2024
Soms loopt het leven lekker en dan opeens zit je in een moeilijke periode. Daar kan je enorm van balen. Gabriëlla kwam laatst bij mij voor een vervolggesprek en begon meteen te vertellen dat ze zo teleurgesteld was in zichzelf. De vorige keer dat we elkaar spraken ging het zo goed. Maar nu stapte ze iedere keer weer in haar valkuil om meteen klaar te staan voor haar collega's op het werk. "Weet je wat het is? Als ik iemand zie aanmodderen en ik weet hoe het moet omdat ik het al zo vaak heb gedaan, dan schiet ik meteen in de hulp stand. Neem ik het over en los ik het op. Hoe kan dat nou? Ik voelde mij juist zo sterk dat ik dat niet meer deed en dat gaf me veel energie." "Als ik nu thuis kom, dan ben ik chagrijnig en niet te genieten. Kan ik niet vrolijk zijn bij mijn gezin. Ik vind het ook erg dat ik zo'n terugslag heb, terwijl ik tijdens het vorige gesprek zo goed ging. Pfff... daar kan ik echt niet tegen." Ik zie het bij meer vrouwen gebeuren die ik coach. Ze leren zichzelf steeds beter kennen en weten waarom hun schuldgevoel wordt getriggerd. Of waarom ze altijd aan het zorgen zijn voor anderen en zichzelf vergeten. Ze gaan beter voor zichzelf zorgen, zonder anderen opzij te zetten en voelen meer ruimte om te doen wat bij hen past. En als ze dan even een terugslag hebben, zijn ze streng voor zichzelf. Dat mag dan niet, ze moeten het goed blijven doen. Maar echt, dat hoort erbij. Dat je eerder een kort lontje hebt of het moeilijk vindt om voor jezelf op te komen. Dat mag, lieve vrouw. We zijn geen robot die je anders kan programmeren, waardoor je alles 100% doet zoals je zou willen. Zodat alles perfect gaat en jij alleen maar vrolijk en positief ben. Voel compassie voor jezelf en gun jezelf hierin tijd en ruimte.
Share by: