PosiYou - Zelfzorg & stress coach voor vrouwen die op zoek zijn naar 
meer grip op hun leven | info@posiyou.nl | 06-83554192 

Blog Layout

De balans in je leven zit ín jou

Yura Boerma - Boekentip • 2 juni 2020
Karlijn vraagt zich af hoe ze meer balans in haar leven kan krijgen. “Iedereen trekt aan mij en verwacht dat ik alles kan oplossen. Dat ik weet wat de volgende stap is om te doen. Ik voel me soms zo verantwoordelijk dat het als een zwaar blok aan mijn been hangt. Alsof ik het allemaal precies weet. Nee, dus. Maar dat denken ze allemaal wel: de collega’s, mijn leidinggevende en moeder. En iedereen doet zijn best hoor, maar zien ze niet dat het mij ook allemaal te veel is? Ik trek het gewoon niet meer!” Ze wordt moe van de dagen die vol zitten met de verschillende taken en rollen die ze heeft. Alles wat ze voor elkaar moet krijgen op haar werk als marketing manager en dan tussendoor de telefoontjes van haar moeder die dementerend is, maar nog zelfstandig woont.

Boekentip
Veel vrouwen die bij mij komen voor coaching willen meer balans in hun leven. Balans tussen werk en privé, tussen spanning en ontspanning, in hun relatie of tussen al hun rollen in het leven. Een boek waarin veel aandacht wordt besteed aan balans in het leven is Van klacht naar kans. Verbeter je leven door naar je lijf te luisteren van Juriaan Galavazi. Hij is huisarts en coach en spreekt veel mensen die op zoek zijn naar meer balans in hun leven. Ik raad het boek zeker aan en gebruik een aantal passages die van toepassing zijn in de coaching van Karlijn. Het boek is heel fijn als je meer naar je lijf wilt luisteren in plaats van alleen naar je hoofd.
Dat je de dingen gewoon kunt zeggen zoals ze zijn
Dokter Juriaan schrijft: ‘Balans betekent meestal dat je meer rust in je leven wilt. Herkenbaar? Rust, licht, warmte, minder gezeur aan je hoofd. Dat je eindelijk de dingen gewoon kunt zeggen zonder dat iemand je meteen afkeurt. Dat de mensen om je heen wat vriendelijker reageren zodat jij de muur die je zorgvuldig om je heen hebt opgebouwd eindelijk eens wat kunt laten zakken. Dat ze je zien als de persoon die je echt bent in plaats van dat je het risico loopt afgewezen te worden. Dat zou heerlijk zijn. Toch? Zeker. Er is niets mis met jouw verlangen. Er is niets mis met jouw diepe wens om meer rust, warmte en liefde te mogen ervaren. Je bent immers een vrij en willend wezen. Vrij om te mogen willen dat mensen jou zien als de persoon die je ten diepste bent. Echter… het hoeft niet zo te gaan.’

Ik wil gewoon een dag met rust gelaten worden
Al pratend en wandelend blijkt dat Karlijn het moeilijk vindt om aan te geven hoe zij erin staat, wanneer haar leidinggevende te veel van haar vraagt en onredelijk is als een klus nog niet af is. Ditzelfde geldt als haar moeder tussen het werk door over privézaken belt. Ik vraag haar wat de reden is dat ze zich niet uitspreekt. “Dat voelt ongemakkelijk en dat wil ik niet. Ik wil het positief houden, dat er harmonie is. Ik zoek die balans, dus ik heb helemaal geen zin in gedoe op mijn werk of met mijn moeder. En als je me vraagt wat ik echt wil, is dat ik gewoon een dag met rust gelaten wordt. Een dag voor mezelf heb.”

Balans is altijd in beweging
Juriaan Galavazi schrijft in zijn boek: ‘We zoeken vooral een balans die buiten onszelf ligt - onze positieve checklist - en zo min mogelijk de pijnlijke en donkere kant. Echter, je kunt pas weten wat lichtheid is, als je ook weet hoe het donker eruit ziet. Je weet wat rust is wanneer je ook kunt ervaren hoe het is om gespannen te zijn. Vrijheid bestaat dankzij de ervaring van gebondenheid. Balans betekent dus niet alleen maar op zoek naar het positieve en steeds weg van het negatieve. De balans zit er precies tussenin, en jij kunt haar zélf ervaren: de balans in je leven zit ín jou. Ze is niet statisch en rigide, maar altijd in beweging. Een dans tussen beide uitersten. Liefde en boosheid, angst en vertrouwen, verdriet en blijdschap. Het kan er allebei zijn, zonder daarmee iets te hoeven doen. Dan kun je keuzes maken vanuit jouw verlangen. Ook als het pijnlijk of verdrietig is en je dan toch nog vaste grond onder je voeten voelt. De kans is groot dat je daar meer rust en ontspanning in zult vinden.’

Karlijn voelt een soort ‘huppeltje’ in haar hart
Het verlangen van Karlijn zit in een rustige dag voor zichzelf. Dan ervaart ze balans in haar leven. Ik vraag haar hoe ze dat kan realiseren. “Een hele dag voor mezelf? Zonder dat iemand van het werk of mijn moeder me belt? Ik kan het me niet voorstellen. En tja, dat kan ik toch niet maken? Ik maak me nu al druk over wat ze zullen zeggen. Pff, daar krijg ik meteen pijn in mijn buik van!” We gaan even zitten op een bankje in de zon en ik vraag haar nogmaals hoe ze een rustige dag voor zichzelf kan plannen. Zonder meteen te denken aan haar omgeving, maar te voelen wat dat met haar doet. “Ik voel nog steeds die pijn in mijn buik, maar ik voel ook een soort ‘huppeltje’ in mijn hart. Een hele dag voor mijzelf? Dan weet ik nu al precies wat ik wil gaan doen. Tjee, wat word ik daar blij van. En aan de andere kant maakt het me ook verdrietig, omdat ik het tot nu toe gewoon niet doe. Het mezelf niet gun. En dat komt echt omdat ik bang ben voor wat de anderen ervan vinden, mijn werk en mijn moeder.”

Voel wat écht kloppend is voor jou
Ik vertel haar over het boek Van klacht naar kans. Verbeter je leven door naar je lijf te luisteren en ik leg uit dat hierin heel duidelijk staat ‘dat je lijf feilloos aangeeft wat wel en niet kloppend voor je is. Dat het verdriet, die buikpijn er is omdat je lijf aangeeft dat dit niet is wat je wilt. Dat je daar je grens mag stellen, meer ruimte in mag nemen. En dan realiseer je je dat dat voor een deel van jou heel spannend is, omdat je dan het risico loopt dat de ander dat niet oké vindt en je op dat punt zelfs afwijst. De druk, de pijn, de kwetsing is noodzakelijk om je te laten voelen wat écht kloppend is voor jou.. Ik leg aan Karlijn uit dat de pijn in haar buik toeneemt als zij zichzelf in allerlei bochten probeert te wringen om de verbinding met de ander te behouden. Zoals dokter Juriaan schrijft: ‘Het stellen van de grens is namelijk niet gericht tégen de ander. Maar die is er vóór jou. Er is een bereidheid nodig om gekwetst te worden wanneer je je verlangen wilt realiseren, want elke keuze heeft een verlieskant.’ En dan zegt Karlijn: “Ik begin het te begrijpen. Die buikpijn geeft aan wat ik wél graag wil. Het gaat erom dat ik kies voor wat echt goed is voor mij. Dan is het niet moeilijk om te gaan luisteren naar het ‘huppeltje’ in mijn hart.” 

Wat een prachtige eye- & heart-opener voor Karlijn! 

Wil je dit bericht met anderen delen? Graag!

door Yura Boerma - Nieuwe plekken ontdekken 10 februari 2025
Nieuwe plekken ontdekken en delen Een van de dingen die ik het allerleukst vind om te doen, is het ontdekken van nieuwe plekken. Daar kan ik enorm van genieten: foto's maken, kijken, luisteren en voelen hoe de sfeer is. Daar word ik heel blij van. En hoe mooi is het dan om die plekken te delen? Dat doe ik graag via mijn Inspiratieblog en via social media. Koffie met taart is geluk Het is alweer even geleden dat ik een nachtje bij mijn dochter Amber in Arnhem ging logeren. Zij paste er op het huis van mijn schoonzus die met vakantie was. Amber kent Arnhem goed door haar studie die ze er deed en doordat ze er vier weken 'woonde'. Dus stelde ze voor om Bij Ann koffie te gaan drinken met iets lekkers erbij. Hier ben je welkom voor koffie, taart, ontbijt, lunch of Ann's theepotje. Op de muur staat deze lieve tekst: Een volle tafel met eten, vrienden en familie die aanschuiven. Koffie met taart. Dat is voor mij geluk. Vol liefde deel ik dit geluk met jou. Mooie en lekkere taartjes Amber vertelde mij over de 'Instagram-waardige' taartjes die ze regelmatig voorbij zag komen. Nou dat waren ze zeker en ook nog eens heel lekker! De koffie is ook een aanrader, met Brazil Santos bonen van Branderij Boot. Ik heb nog nooit zo'n lekker latte macchiato gedronken. Echt heerlijk om daar zo van te kunnen genieten samen met kleine hapjes taart :-) Genieten op een plek waar de tijd even stil lijkt te staan Kijk van te voren al even op de menukaart via de site, voordat je al het lekkers in de vitrine ziet liggen. Je kan ook het een en ander bestellen. By the way: op hun website staat: 'je bent welkom om de hele dag te ontbijten, brunchen en genieten op een plek waar de tijd even stil lijkt te staan. We kiezen ervoor geen laptop toe te laten bij Ann. Ontmoet de ander en geniet! Hoe leuk en fijn?! Shoppen in de 7 straatjes In de smalle, gezellige en kleurrijke 7 straatjes zitten de leukste winkels. Het gaat om de Wezenstraat, Zwanenstraat, Hertogstraat, Roggestraat, Walburgstraat, Bentinckstraat en Pastoorstraat. Er wordt zelfs gesproken over 'verborgen pareltjes, die zorgen voor een unieke shopervaring'. Het zijn ondernemers met gevoel voor smaak en op veel verschillende gebieden. Ga daar zeker ook even kijken nadat je hebt genoten van Ann's koffie en taart en blijf niet alleen in de grote winkelstraten rondhangen. Misschien kun je die zelfs wel skippen... Meer informatie over Bij Ann Bij Ann is open op woensdag van 11:00-16:00, op donderdag, vrijdag en zondag van 10:00-16:00 en op zaterdag van 10:00-17:00. Op maandag en dinsdag is Bij Ann gesloten. Adres : Hommelstraat 39, 6828 AJ Arnhem Klik hier voor de menukaart, webshop en alle alle actuele informatie van Bij Ann Op de foto hieronder zie je een van de leuke winkels in de 7 straatjes.
door Yura Boerma - Quote 15 januari 2025
Soms voel je zoveel spanning of stress en weet je niet meer wat te doen om het op te lossen, waardoor je je hoofd laat hangen. En dat mag. Echt... want als het zo groot voor je voelt, dan is het moeilijk om je er niet door te laten beïnvloeden. Maar stel je nou voor dat het kleiner is, dat je er wel invloed op hebt. En dat je ook je schouders kunt ophalen. Dat zou toch een wezenlijk verschil maken? Hier heb ik het vaak over met de vrouwen die voor coaching bij mij komen. De gedachten, hersenspinsels, situaties en uitspraken die negatief zijn, je raken of waar je moedeloos van wordt. Dan onderzoeken we samen of het wel nodig is om je druk om te maken of er slecht van te slapen bijvoorbeeld. Je kan in situaties terechtkomen met collega's of je manager en dan echt voelen dat het je raakt. Iedere keer weer. Je hoofd draait overuren waarom die vriendin dat tegen je zei of je maakt je zorgen over hoe die presentatie gaat volgende week. Dat zijn vaak dingen waar je niks aan kunt veranderen. Althans, niet in het nu. En om dan je hoofd te laten hangen heeft enorm veel negatieve en zware impact op jou. Want je kan die collega of je manager niet veranderen. Wat zij zeggen, zegt meer over hen dan over jou. Datzelfde geldt voor die vriendin en die presentatie moet nog komen. Die kan je goed voorbereiden, hulp bij vragen zodat het goed zal gaan. Waardoor jij zelf tevreden bent. Het hoeft geen dikke tien te zijn, maar je hebt dan wel gezegd en laten zien wat belangrijk was tijdens de presentatie. Ik zeg altijd: 'pick your battles'. Wat is écht belangrijk voor jou? Daar mag je je druk over maken, boos over zijn of soms je hoofd even laten hangen. Maar andere dingen - die vaak groter lijken dan ze zijn - daar haal je je schouders over op. Zodra je merkt dat je er weinig invloed op hebt, laat je het gaan. En als je er toch op terug wilt komen bij die ander. Doe dat vooral. Laat weten wat jou raakte. Negen van de tien keer heeft die ander het helemaal niet zo bedoelt of heb je het in je hoofd groter gemaakt dan het was. Dat doet ons brein graag voor ons. Er hersenspinsels van maken, piekergedachten die leiden tot veel onrust. Waar kan jij je schouders over ophalen in plaats van je hoofd laten hangen?
door Yura Boerma - Persoonlijke ontwikkeling 18 december 2024
Als je jouw laagjes gaat afpellen, voel je steeds meer wat jij belangrijk vindt. Diep van binnen zit dat interne weten. Het meisje van vroeger die nog blanco was zonder overtuigingen in haar hoofd en verwachtingen waar ze aan moest voldoen. Zonder allerlei ongeschreven regels over wie je moest zijn, want je was gewoon jezelf. Dat stukje is er nog steeds. Alleen zijn er allerlei gebeurtenissen geweest en heb je ervaringen opgedaan die jou gemaakt hebben tot wie je nu bent. Veel daarvan is goed, die hebben jou geholpen en veel opgeleverd. Maar niet allemaal. Nu zit je in een fase dat je eraan toe bent om de balans van je leven op te maken, zodat je minder bezig bent om steeds aardig te zijn voor iedereen of jezelf voorbij te lopen. Voel wat jij diep van binnen wilt Het is tijd om te voelen wat jij belangrijk vindt. Dat je zelf beslist hoe je omgaat met waar je op dit moment tegenaan loopt. Soms raak je dat even kwijt in de loop van je volle leven. Dat is helemaal niet gek, omdat je hier niet elke dag bewust mee bezig bent. Als je niet volgens jouw eigen waarden leeft, verloochen je jouw eigenwaarde. Wie je bent. Al ben je gevormd door alles wat je hebt meegekregen. Jij bepaalt of dat ook een plek krijgt in jouw leven. Of misschien heeft het wel een plek gekregen, maar dient het je nu niet meer. Zachter en bewuster naar jezelf kijken Zoals bijvoorbeeld de waarde verantwoordelijkheid. Is dat een van jouw waarden? En zo ja, kan je voelen of deze waarde zich voor jouw gevoel alleen naar buiten richt, naar je omgeving? Of ook naar jezelf en vind je het terug in het dagelijks leven? Als je diep van binnen voelt wat je wilt, wat je belangrijk vindt, dan is het ook makkelijker om je uit te spreken. Als je een belangrijke waarde niet alleen projecteert op je omgeving, maar ook integreert in je eigen leven dan geeft dat een positieve vibe. Ook aan de manier waarop je naar jezelf kijkt: zachter en bewuster. Met zelfcompassie. Ontmasker jezelf Hoe je bent geconditioneerd en gevormd kan op een gegeven moment gaan wringen. Je bent wie je bent door al die laagjes die zijn ontstaan: je gedachten, je emoties, je gedrag, je keuzes, de stappen die je wel of niet neemt. En dat kan prima zijn. Totdat je merkt dat het niet meer bij je past of dat het je uitput, je wordt er verdrietig of gestrest van. Dan is het tijd om je eigen richting te bepalen. Van buiten naar binnen wordt dat lastig. Van binnen naar buiten is dat eenvoudiger. "Je hoeft niet de beste versie van jezelf te worden. Dat ben je diep van binnen al. Pel het schilletje eraf en laat jezelf zien. Wie je bent in je zijn, niet wie je bent geworden." (uit InspiratieDoeBoek 1). Haal het muurtje weg Durf je te vertrouwen op wat in jou zit? Om de richting van je leven te bepalen van binnenuit? Het helpt om te begrijpen waarom je een masker hebt opgezet of waarom je dat muurtje hebt gebouwd. Dat doe je om pijn, afwijzing of lastige situaties te voorkomen. Je reageert vaak vanuit onzekerheid of omdat je je zorgen maakt. Uit de gedachte wat anderen van je vinden of omdat je stress ervaart. Het tegenovergestelde daarvan kan jou juist helpen om je richting te vinden, om meer positiviteit en geluk te voelen. TO DO: Schrijf eens op wat ervoor heeft gezorgd dat jij, misschien uit bescherming, een masker hebt opgezegd of een muurtje om je heen hebt gebouwd. Maak hier één woord of zin van en schrijf daar het tegenovergestelde bij op. Hoe duidelijker het verschil, hoe groter de positieve impact. Bijvoorbeeld: je zorgen maken - wensen en verlangen. Of: kritiek - waardering. Of: wat anderen van je vinden - je eigen pad vinden. Route naar binnen: geloof in jezelf Je mag de rust, ontspanning, het vertrouwen en geloof in jezelf (terug)vinden. Stap voor stap van binnenuit het goede blijven opzoeken en geloven dat het goed komt. Positieve gedachten, positieve gevoelens, positieve acties. Van moeten naar willen. Weten en voelen dat het klopt. Doen wat nodig en goed is voor jou. Juist als je te veel weggeeft, voor anderen zorgt of als er problemen en gedoe is, is het belangrijk om de route naar binnen te nemen. In jou zelf, want dat ben jij. Jouw eigen ik, jouw essentie en van daaruit ontstaan mooie dingen. Ga er zelf mee aan de slag In het InspiratieDoeBoek 2 lees je meer over het afpellen van je laagjes. Over ruimte maken voor jezelf, je lat lager leggen, je zorgen uitspreken of je grenzen aangeven. Klik op deze link en lees alles over het boek . Je bekijkt en bestelt het in de PosiYou webshop . Ik stuur het naar je toe in een brievenbus pakketje. Of kies voor deskundige begeleiding van coach Yura Als je het fijn vindt om hierbij persoonlijke hulp te krijgen, vraag dan een gratis verhelderend gesprek aan. We maken niet alleen kennis met elkaar, maar het wordt ook duidelijk waar je tegenaan loopt. Waarom dat zo is. Dat zetten we samen op een rijtje. Denk je meteen: ja dat wil ik? Meld je hier dan aan . Het gratis verhelderend gesprek is online, telefonisch of wandelend en duurt 45 minuten.
Share by: